Καλώς ήλθατε στον Ξενώνα Κυψέλη
Καταρράκτες Σούδας

Καταρράκτες Σούδας

Ο καταρράκτης Σούδα, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του ιστορικού και περήφανου χωριού των Θεοδώριανων και συχνά αναφέρεται και με το όνομα του χωριού. Τα Θεοδώριανα, χτισμένα σε μια πλαγιά που κοιτάει τις κορυφές των Τζουμέρκων, αποτελούν τον κοντινότερο οικισμό στην περιοχή Σέλιο, εκεί όπου βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θεωρούνται ότι αποτελούν σπαράγματα της αρχαίας πόλης Θεοδωρίας της χώρας των Αθαμάνων, του προελληνικού φύλου που ζούσε στα βουνά της Πίνδου.

Ο καταρράκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο δασοόριο, εκεί που τα δέντρα δίνουν την θέση τους στα υποαλπικά λιβάδια. Εκτός από τα έλατα γύρω από τους καταρράκτες βγαίνουν πουρνάρια, φυλίκια, κουτσουπιές, κοκκορεβυθιές και δάφνες. Το μονοπάτι που από τα Θεοδώριανα βγάζει στους καταρράκτες κινείται σε ένα πυκνό δάσος γεμάτο από σπάνια φυτά. Από αυτά, τα πιο αξιόλογα είναι η ίριδα Iris sintenisii, το Buglossoides purpurocaerulea, ο σπάνιος κρόκος Crocus robertianus, η Prunella vulgaris, η Saxifraga tridactylites, η Ρutoria calabrica, η Knautia drymeia nympharum, το Sedum dasyphyllum, το Teucrium scordium scordioides, το Eupatorium cannabinum, η Prunella vulgaris, το Geranium versicolor, το Melittis melissophyllum, ο Stachys palustris και πολλές ορχιδέες, όπως η Epipactis helleborine, η Epipactis subclausa, η Cephalanthera damasonium, το Himantoglossum caprinum, η Platanthera chlorantha, η Gymnadenia conopsea, η Neottia ovata, η Dactylorhiza saccifera, η Dactylorhiza sambucina, η Ophrys epirotica, η Ophrys helenae και η Ophrys apifera.

Πώς θα φτάσετε στους καταρράκτες:
Ακολουθώντας τον δρόμο που ανηφορίζει από την πλατεία του χωριού. Αν δεν έχετε κατάλληλο αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να κάνετε 1χλμ. περίπου με τα πόδια, μέχρι το μονοπάτι που μπαίνει στο δάσος. (γιατί ο δρόμος είναι κακός).
Το μονοπάτι που μπαίνει στο δάσος είναι και οδηγεί στους καταρράκτες είναι σηματοδοτημένο, σε κάποια σημεία λιθόστρωτο, ενώ σε κάποια άλλα οι ξύλινες σκάλες θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την πορεία σας προς τους καταρράκτες.

Για να φτάσετε μέχρι το σημείο που πέφτει το νερό, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά πεζοπορίας μέσα στο δάσος. Διαδρομή..πανέμορφη, ανάμεσα σε έλατα για να βρεθείς σε λίγη ώρα μπροστά στο εκπληκτικό θέαμα των δύο καταρρακτών που ρίχνουν τα νερά τους από 25 μέτρα ύψος και σε ποσότητα 800 κυβ. μέτρων την ώρα.