ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Δεν υπάρχει, χωριό, δάσος, ποτάμι στα Τζουμέρκα που να μην έχει μια ιστορία να σας διηγηθεί!

Εξερευνείστε, μουσεία, σπήλαιο, εκκλησιές, μοναστήρια, μονοπάτια, εκδηλώσεις, περπατήστε, αθληθείτε, χαλαρώστε….

Όλα είναι δίπλα σας, τόσο κοντά σας…

Σας περιμένουμε..

Λαογραφικο Μουσειο
(300μ απο τον Ξενωνα)

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής. Βρίσκεται στην πλατεία της Κυψέλης και αποτελεί προσωπική συλλογή του Παντελή Καραλή και το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.

Ο Παντελής Καραλής άρχισε τη συλλεκτική του δραστηριότητα χωρίς καμιά γενική ή ειδική γνώση λαογραφίας. Ίσως γι’ αυτό δεν παγιδεύτηκε στην πρακτική της συγκέντρωσης αντικειμένων που έμοιαζαν να διαθέτουν τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του ανωτέρου, του κατ’ εξοχήν πολιτισμού (το «ωραίο» κόσμημα, το «λεπτεπίλεπτο» δημιούργημα, την «επίσημη» στολή , το τραγούδι «ποίημα»).

Μονη Αγιου Γεωργιου
 (10χλμ απο τον Ξενωνα)

Το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου Αιώνα και σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση, ο δε ναός είναι γεμάτος από τοιχογραφίες του 1714. Εδώ ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων.
Ένα απ’ τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Ναός και κελλιά σώζονται σε άριστη κατάσταση.

 

Μονη Αγιας Ευαγγελιστριας

(3,7χλμ απο τον Ξενωνα)

Βρίσκεται λίγο έξω απ’ το χωριό σε μια καταπράσινη πλαγιά των Τζουμέρκων. Σώζεται μόνο ο ναός. Είναι μικρή ξυλόστεγη βασιλική και ιδρύθηκε το 1700 στη θέση παλαιότερου μοναστηριού που καταστράφηκε απ’ τους Τούρκους το 17ο αιώνα.
Οι τοιχογραφίες του είναι θαυμάσιες, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν όλες τις πλευρές του κυρίως ναού και του ξεχωριστού νάρθηκα. Οι ολόσωμοι άγιοι φέρουν έξεργα φωτοστέφανα με εγχάρακτη διακόσμηση, οι δε συνθέσεις χαρακτηρίζονται απ’ τη ζωηρότητα των εκφράσεων και τα χτυπητά χρώματα.
Είναι έργα επίσης του 1700, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΛΑΚΑΣ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΑΧΘΟ

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ

(29,2km απο τον Ξενωνα)

Το γεφύρι της Πλάκας είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρίσκεται στους πρώην Δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια και κατ’ επέκταση τα Ιωαννίνα με την Άρτα. Χτισμένο το 1866 και επανακατασκευασμένο το 2019, είναι μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.[1] Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.[2][3] Κατέρρευσε τρείς φορές, το 1860, το 1863 και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. Όμως, όσο για την τελευταία φορά (1η Φεβρουαρίου 2015), ισχύει και το γεγονός ότι ήδη από το 2007, είχε πάθει μερική κατάρρευση, με το κεντρικό του τόξο να καταρρέει το 2015. Τότε, το 2007, είχε δοθεί υπόσχεση για έργα στο γεφύρι, κάτι που δέν είχε γίνει. Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, μια μέρα μετά την κατάρρευση του γεφυριού, επισκέφθηκε την περιοχή αντιπροσωπεία της τότε κυβέρνησης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, να αναλαμβάνει την έρευνα για την αποκατάσταση. Η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως μετά και το κυριότερο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019, με μερικές λεπτομέρειες να απομένουν έτσι ώστε να μπορέσει να εγκαινιασθεί μέσα στο 2020.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

ΡΕΜΑ ΜΑΡΚΣ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Ρεμα “Μαρκς”

Το σημείο βρίσκεται στο χωριό Θεοδώριανα.

Τα Θεοδώριανα μέχρι και το 2010 αποτελούσαν ξεχωριστή κοινότητα που καταλάμβανε έκταση 44,39 Km2 και συνόρευε με τον δήμο Αγνάντων, την κοινότητα Μελισσουργών και με το νομό Τρικάλων. Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα

Το μονοπάτι προς την περιοχή «Μαρκς» μας οδηγεί στην καρδιά του «Ελατιά», του πιο μεγάλου και παρθένου δάσους που διαθέτει η περιοχή μας, και σε ένα υπέροχο ρέμα με παραδεισένιες λίμνες και καταρράκτες.

ΡΕΜΑ “ΜΑΡΚΣ”

ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ – ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ

ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

(10,8 km απο τον Ξενωνα)

Ένα νέο πολιτίστικος χώρος τέχνης και λόγου. Φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Κυψελιώτη φημισμένου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 697 991 2980, Νίκος Μανούσης

Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας από φτωχούς γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Αρχοντούλα. «Εκεί που», όπως λέει ο ίδιος, «οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς. Αναγκαία λύση για την επιβίωση ήταν ο δρόμος της ξενιτιάς, ένα όνειρο αρκετά απατηλό. Το μήνυμα που κυριαρχούσε ειδικά για τους νέους ήταν: “Φύγε να σωθείς”. Πάρα πολλοί έφυγαν…»
Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Τα παιδικά του βιώματα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του με την παραμικρή λεπτομέρεια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ

Ατομικες εκθεσεις / Εργα

 

 

 

ΠΑΤΕΡ ΚΟΣΜΑΣ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΚΥΨΕΛΗ

ΠΑΤΕΡ ΚΟΣΜΑΣ
(7 km απο τον Ξενωνα)

Σε υψόμετρο 1100μ βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι του Πάτερ Κοσμά. Ειναι αφιερωμένο στον Κοσμά τον Αιτωλό, που πέρασε ο και κήρυξε το μήνυμα της λευτεριάς.

Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου γιορτάζουμε την μνήμη του με τέλεση λειτουργίας το πρωί και στη συνέχεια πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον σύλλογο Κυψελιωτών Άρτας.

Σπηλαιο Ανεμοτρυπα
(37,8χλμ απο τον Ξενωνα)

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του, είναι το σπήλαιο της Ανεμότρυπας των Πραμάντων, στα Τζουμέρκα.
Μία μεγαλειώδης δημιουργία της φύσης με ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών.
Το 1960, δύο νέοι της περιοχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γιώργος Καρακώστας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρέθηκαν στην πλαγιά του βουνού και αντιλήφθηκαν πως υπήρχε μια μικρή σχισμή στους βράχους, η οποία ανέδυε δροσερό αέρα.

Κοκκινη Εκκλησια
(16χλμ απο τον Ξενωνα)

Το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που μαρτυρούν την κατοίκηση και τη σημασία της κατά τη μεσαιωνική περίοδο είναι η Παναγία Βελλά ή Κόκκινη Εκκλησιά. Πρόκειται για το καθολικό μονής, εκτός από το οποίο δεν έχει σωθεί το παραμικρό από τα κελιά ή τα προσκτίσματά της. Βρίσκεται στο συνοικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του Βουργαρελίου.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (photo Nikos Karezos)

Μονη Αγιας Αικατερινης

(25,1χλμ απο τον Ξενωνα)

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι πλακοσκέπαστος ναός τρίκλητης θολωτής βασιλικής χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο. Ιδρύθηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζουν για την τέχνη τους το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 
ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ – ΚΑΛΛΑΡΥΤΕΣ

Μονη Κηπινας
(52χλμ απο τον Ξενωνα)

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου.

Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ότι βρίσκεται χτισμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι ακολουθεί αρχικά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αλλά αργότερα θα πρέπει να περπατήσει σε ένα μονοπάτι και σε μια ξύλινη σκάλα.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ΠΑΡΚΟ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ – ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

ΠΑΡΚΟ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

(16,1 km απο τον Ξενωνα)

Μόλις 25 λεπτά από τον ξενώνα και σε υψόμετρο 1400μ στην ιστορική θέση “Σταυρός” στον δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα, βρίσκεται το νέο πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων.

Έχει υπογραφεί η τελική κατασκευή του το 2019

Δείτε στο παρακάτω link την υπουργική απόφαση

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Ο επισκέπτης στα Θεοδώριανα μπορεί να απολαύσει συνδυασμένες διακοπές με μονοήμερα ή πολυήμερα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, στο τοπικό κέντρο εναλλακτικών μορφών τουρισμού “YΨΟΜΕΤΡΟ” (altimeter) Νότιας Πίνδου .
Snowmobile 
Μια μοναδική εμπειρία στα χιόνια για τους φίλους του Χειμερινού μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο , στη θέση Λιβάδι στο Σταυρό Θεοδωριάνων .
Ski
Ξεκινήστε μικροί και μεγάλοι τα πρώτα σας βήματα στο σκι με τη βοήθεια του 70 μέτρων lift..
Ελκηθρο
Γλιστρήστε με ασφάλεια , και νιώστε την ταχύτητα με τη δύναμη της βαρύτητας .
Ορειβατικό Ski
Σας καθοδηγούμε στα παρθένα πεδία των Τζουμέρκων , και της Κωστηλάτας

 

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ – ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ

(700μ απο τον Ξενωνα)

Μόλις 700μ από τον Ξενώνα , δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα θα βρείτε το νερόμυλο  και τη νεροτριβή.  Εκεί οι χωριανοί πλένουν τα “βαριά” ρούχα , όπως φλοκάτες, αλλά και αλέθουν το καλαμπόκι στην παραδοσιακή πέτρα. Ο νερόμυλος με την πέτρα αλέσματος αλλά και η νεροτριβή λειτουργούν με φυσικό τρεχούμενο νερό από τα Τζουμέρκα