ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

ΔΙΑΜΟΝΗ 4 ΚΛΕΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Λαογραφικο Μουσείο
(300μ)

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής. Βρίσκεται στην πλατεία της Κυψέλης και αποτελεί προσωπική συλλογή του Παντελή Καραλή και το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
Ο Παντελής Καραλής άρχισε τη συλλεκτική του δραστηριότητα χωρίς καμιά γενική ή ειδική γνώση λαογραφίας. Ίσως γι’ αυτό δεν παγιδεύτηκε στην πρακτική της συγκέντρωσης αντικειμένων που έμοιαζαν να διαθέτουν τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του ανωτέρου, του κατ’ εξοχήν πολιτισμού (το «ωραίο» κόσμημα, το «λεπτεπίλεπτο» δημιούργημα, την «επίσημη» στολή , το τραγούδι «ποίημα»).

Σπήλαιο Ανεμότρυπα
(37,8χλμ)

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του, είναι το σπήλαιο της Ανεμότρυπας των Πραμάντων, στα Τζουμέρκα.
Μία μεγαλειώδης δημιουργία της φύσης με ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών.
Το 1960, δύο νέοι της περιοχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γιώργος Καρακώστας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρέθηκαν στην πλαγιά του βουνού και αντιλήφθηκαν πως υπήρχε μια μικρή σχισμή στους βράχους, η οποία ανέδυε δροσερό αέρα.

Μονή Αγίου Γεωργίου
 (10χλμ)

Το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου Αιώνα και σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση, ο δε ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες του 1714. Εδώ ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων.
Ενα απ’ τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Ναός και κελλιά σώζονται σε άριστη κατάσταση.

Κόκκινη Εκκλησιά
(16χλμ)

Το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής και ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που μαρτυρούν την κατοίκηση και τη σημασία της κατά τη μεσαιωνική περίοδο είναι η Παναγία Βελλά ή Κόκκινη Εκκλησιά. Πρόκειται για το καθολικό μονής, εκτός από το οποίο δεν έχει σωθεί το παραμικρό από τα κελιά ή τα προσκτίσματά της. Βρίσκεται στο συνοικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του Βουργαρελίου

Μονή Αγίας Ευαγγελίστριας(3,7χλμ)

Βρίσκεται λίγο έξω απ’ το χωριό σε μια καταπράσινη πλαγιά των Τζουμέρκων. Σώζεται μόνο ο ναός. Είναι μικρή ξυλόστεγη βασιλική και ιδρύθηκε το 1700 στη θέση παλαιότερου μοναστηριού που καταστράφηκε απ’ τους Τούρκους το 17ο αιώνα.
Οι τοιχογραφίες του είναι θαυμάσιες, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν όλες τις πλευρές του κυρίως ναού και του ξεχωριστού νάρθηκα. Οι ολόσωμοι άγιοι φέρουν έξεργα φωτοστέφανα με εγχάρακτη διακόσμηση, οι δε συνθέσεις χαρακτηρίζονται απ’ τη ζωηρότητα των εκφράσεων και τα χτυπητά χρώματα.
Είναι έργα επίσης του 1700, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή.

Μονή Κηπίνας
(52χλμ)

Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της ΗπείρουΤο μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου
Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ότι βρίσκεται χτισμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι ακολουθεί αρχικά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αλλά αργότερα θα πρέπει να περπατήσει σε ένα μονοπάτι και σε μια ξύλινη σκάλα
 

Μονή Αγιάς Αικατερίνης(25,1χλμ)

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι πλακοσκέπαστος ναός τρίκλητης θολωτής βασιλικής χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο. Ιδρύθηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζουν για την τέχνη τους το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα.

GreekEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseRussianArabicChinese (Simplified)